Rot- & rutavdraget

Rutavdrag

Så sparar du halva arbetskostnaden med rot- och rutavdraget för husarbete

Intresset för hushållsnära tjänster (kallas även husarbete eller rut-tjänster) växer explosionsartat bland privatpersoner i Sverige. Antalet köpare av dessa tjänster ökade med hela 27 procent under 2011. Även i den privata rot-sektorn (bygg- och renoveringstjänster) ökar antalet köpare.* Anledningen till den stora ökningen är förstås den generösa avdragsrätten.

Spara upp till 50 procent med avdrag

Du som köper hushållstjänster kan få sänkt skatt med motsvarande hälften av arbetskostnaden. Betalar du till exempel 5 000 kronor inklusive moms för städhjälp så sänks din skatt med ungefär 2 500 kronor. Den sammanlagda skattereduktionen kan uppgå till högst 25 000 kronor per person och år för rut-tjänster och högst 50 000 för rot-tjänster. Skattereduktionen omfattar endast arbetskostnad, inte materialkostnad eller resekostnader i samband med arbetet.

Hör av dig till oss på 040 611 00 84 så berättar vi gärna mer om hur skatteavdraget fungerar. Du kan också gå in och läsa mer på Skatteverkets webb (titta efter rubriker som ”Skattereduktion för rot/rut” och ”Husarbete”).

*Källa: DN